Patříte do skupiny, která bez snídaně nevyjde z domu, nebo snídat vůbec nepotřebujete? A je vůbec nutné snídat? A pokud ano, tak co? Snídaně je neustálé téma, které se omílá sem a tam a jak to teda vůbec je. Dnes vám to zkusíme prozradit.
Na co nezapomenout u zdravé snídaně?
Patříte do skupiny, která bez snídaně nevyjde z domu, nebo snídat vůbec nepotřebujete? A je vůbec nutné snídat? A pokud ano, tak co? Snídaně je neustálé téma, které se omílá sem a tam a jak to teda vůbec je. Dnes vám to zkusíme prozradit.
Je potřeba snídat?
Záleží na tom, jak vám to vyhovuje. Ze zkušeností bych vám však doporučila snídat. Mnoho lidí má tendence k přejídání a potřebě konzumovat hodně sladkého a tučného jídla.
Tomu se mnoha lidem daří vyvarovat právě pestrou a vyváženou snídaní, kterou dodáte dostatek energie a živin tak, aby tělo pak nemělo potřebu vyhledávat zdroje rychlé energie, které však z nutričního hlediska nejsou příliš hodnotné.
Je snídaně nejdůležitějším jídlem dne?
Možná už jste to slyšeli. Ale je snídaně skutečně tím nejdůležitějších jídlem dne? A nastává tedy i jejím přeskočením zpomalení metabolismu?
Ne, snídaně je určitě důležité jídlo, ale je stejně důležitá jako každé jiné jídlo dne. Pokud je vaše snídaně tip ťop, ale zbytek jídel už tvoří fast food a podobné, příliš mnoho tím nevylepšíte.
Dbejte tedy na složení snídaně, ale i dalších jídel.
Kdy mám tedy snídat?
Mnoho lidí se ráno probudí a není do sebe schopno nasoukat ani kousek jídla. V takovém případě rozhodně nemá smysl do sebe něco na sílu tlačit.
Je v pořádku se nasnídat třeba až za 2 hodiny třeba po příchodu do práce, pokud se předtím už neklepete hlady.
Zbytečně to však neodkládejte, za 4 hodiny už to snídaně úplně není.
A co má tedy v té snídani být?
V každé snídani (stejně tak jako v každém hlavním jídle) byste měli myslet na:
- ovoce nebo zeleninu - to by mělo tvořit ⅓ -½ dané porce jídla
- zdroj komplexních sacharidů - i ty by měly tvořit zhruba ⅓ porce
- K snídani to může být třeba: žitný chléb, celozrnné pečivo, ovesné vločky, granola, jáhly, kuskus aj.
- zdroj bílkovin - také by měly ve vašem jídle pokryt zhruba v množství ⅓
- na snídani můžete zvolit třeba jogurt, mléko, tvaroh, cottage, mozzarellu, tvrdé sýry, šunku, vejce aj
- zdravé tuky - ty už budou v menší míře než na celé ⅓ kvůli vyššímu obsahu energie, k snídani si jich dopřejte v množství menší hrstičky, nebo cca polévkové lžíce
- zdrojem může být ořechové máslo, ořechy a semínka, oleje (řepkový, lněný, olivový, vlašský…), hořká čokoláda, tahini aj.
Patříte mezi ty, kteří ráno nestíhají?
Mkrněte se na Šufan nabídku snídaní a pořiďte si třeba pekanovo malinovou ovesnou kaši, ořechovou granolu nebo granolu jak lusk.

Andrea Mokrejšová
Andrea je nutriční terepeutka vystudovaná na lékařské fakultě UK. Pracuje ve zdravotnictví a má také svoji soukromou nutriční poradnu. Andrea je naše dlouhodobá ambasadorka. Pravidelně s ní konzultujeme nutriční složení našich výrobků.