Šufan / Blog / 5 pilířů šufanovské výroby

5 pilířů šufanovské výroby

Naše firemní filozofie je jednoduchá – zákazníkům nabízíme jen to, co bychom si sami s radostí položili na svůj talíř. Co to znamená v praxi a jak vypadá naše výroba?

1. Pilíř: Kvalitní suroviny

Dobře víme, že to nejlepší mandlové máslo vyrobíme pouze z těch nejlepší mandlí. Proto jsme se rozhodli pro španělskou odrůdu, která nabízí jemnější a sladší chuť než nejrozšířenější kalifornské mandle. Stejně tak padlo rozhodnutí přidávat do kaší a granoly britské bezlepkové ovesné vločky, protože jsou z naklíčených zrn, jemné a výjimečně chutné. Naše oblíbená povidla zase vaříme výhradně ze švestek pěstovaných v hanáckém BIO sadu, který není ošetřovaný chemickými postřiky ani umělými hnojivy. Výhodou je, že máme sad doslova „za humny“, v Troubelicích.

Asi jste už pochopili, jak uvažujeme o surovinách, s kterými pracujeme. Základem je pečlivý výběr, ochutnávání a testování v naší výrobě. Za kvalitu jsme si ochotní připlatit, stejně jako vycestovat a osobně si prohlédnout způsob pěstování a zpracování surovin.

Ruku v ruce s kvalitou jde i naše přesvědčení používat v co největší míře suroviny z evropských lokalit, které nemusí putovat přes celý svět.

2. Pilíř: Vlastní pražení ořechů a výroba čokolády

Ořechy hrají v Šufanu hlavní roli, proto si je nejen pečlivě vybíráme, ale také sami pražíme. Díky tomu si můžeme pohlídat jejich čerstvost, kvalitu i šetrnost pražení. Právě pomalé a šetrné pražení za nižších teplot nám zároveň dovoluje vyladit chuť ořechů přesně podle našich (a vašich) představ, ale také předejít vzniku škodlivých látek jakými jsou například rakovinotvorné akrylamidy.

Se stejným nadšením, s jakým pražíme ořechy, vyrábíme i svou vlastní čokoládu. Kakaové boby nejprve putují do pražičky a pak tráví čtyři dny v melanžéru, kde se melou. Výsledkem je dokonale jemná a příjemně sladká čokoláda, jen z pár základních surovin. Přesně podle šufanovské filozofie.

3. Pilíř: Čisté složení

Už od úplného začátku si zakládáme na čistotě složení všech našich výrobků. To znamená žádná aromata, barviva, sojový lecitin, přidané oleje nebo umělá sladidla. Když už sladíme, tak zpravidla panelou nebo medem, navíc velmi obezřetně. Rádi také využíváme konzultace s nutriční terapeutkou, Andrejkou Mokrejšovou.

Kromě toho věříme, že v jednoduchosti je krása, a proto u nás najdete především jednodruhová másla a žádné komplikované nebo trendy příchutě, jakou je například slaný karamel. Stojíme si za tím, že zákazník platí za sklenici plnou ořechů a ne cukru s dochucovadly.

4. Pilíř: Lidský element

I když nám ve výrobě hučí hned několik strojů, existuje práce, kterou za člověka žádný stroj nevykoná – a u nás je jí víc než dost. Tak například při pražení ořechů závisí všechen úspěch na senzorickém testu pražiče. Ten v průběhu pražení kontroluje, jestli jsou jádra dostatečně upražená a chuťově je dovede k dokonalosti. Podobně je tomu i u výroby čokolády, která se zkrátka bez průběžného ochutnávání a hodnocení konzistence neobejde.

Jinými slovy, naše zaměstnance ve výrobě vnímáme jako nenahraditelné. Každému výrobku věnují maximální péči, nespěchají a dávají do něj kus sebe.

5. Pilíř: Udržitelnost

Naše másla, ořechy, granolu a povidla aktuálně koupíte ve sklenicích s etiketami z přírodního recyklovaného materiálu. Nejen, že pro sklenice není v domácnosti těžké najít další využití, ale v průběhu roku 2022 jsme navíc představili systém vratných sklenic, díky němuž můžeme použité sklenice opakovaně plnit. Samozřejmě po vymytí a důkladné dezinfekci.

Zužitkovat dokážeme i přebytečný obalový materiál z výroby. Možná jste si všimli, že vám balíčky neposíláme vyplněné bublinkovou fólií, ani mačkaným papírem. To proto, že místo klasického obalového materiálu používáme návin z etiket a na tenké pásky rozřezané kartony, ve kterých nám chodí suroviny. Využití těchto odpadních materiálů považujeme za efektivnější, než sáhnout po populárních ‚‚rozložitelných výplních‘‘. I ty jsou totiž ve výsledku nově vyrobenou věcí s jednorázovým použitím, zatěžujícím půdu.

Udržitelnost a ekologie jsou u nás v Šufanu často skloňovanými pojmy, s kterými máme i do budoucna velké plány. Neustále hledáme cesty, jak snižovat míru zátěže a dělat věci ohleduplně a s reálným dopadem. Věříme, že se nám podaří najít co nejefektivnější řešení a vy u toho budete s námi.

Autor: Tým Šufanu

5 pilířů šufanovské výroby 5 pilířů šufanovské výroby
5 pilířů šufanovské výroby 5 pilířů šufanovské výroby
5 pilířů šufanovské výroby

Přečetli jste si o nich

Objevujte s námi dál

Jak vznikala pekanovo malinová kaše

Jak vznikala pekanovo malinová kaše

8. 4. 2021 • 5 minut čtení

Jak vyrábíme čokoládu

Jak vyrábíme čokoládu

23. 1. 2023 • 5 minut čtení

Jak vznikala pekanovo malinová kaše

Jak vznikala pekanovo malinová kaše

8. 4. 2021 • 5 minut čtení

Jak vyrábíme čokoládu

Jak vyrábíme čokoládu

23. 1. 2023 • 5 minut čtení

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba: 8:00–16:30

Dokumenty

Obchodní podmínky

Reklamační řád

Zásady ochrany osobních údajů

Cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.

Nastavení cookies

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba Po-Pá:
8:00–16:30

Cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.

Nastavení cookies

Velkoobchod

Nákup

Registrace

Nakupujte pro svůj obchod
Šufan VE VELKÉM

Vánoce