249 Kč
169 Kč
249 Kč
159 Kč
999 Kč
379 Kč
Trvá to jen minutu
0 Kč
0
Doprava zdarma nad 1200 Kč
Můžete mít v úterý
Velikonoce nejsou jen o pomlázce, barvení vajíček a beránkovi. Jsou to svátky jara, radosti, nových začátků – a taky krásných zvyků, které se kdysi předávaly z generace na generaci. Dnes už o některých z nich skoro nikdo neví. A to je škoda! Proto jsme pro vás vybrali pár velikonočních tradic, které podle nás rozhodně stojí za oživení. 🌸
Možná si je zamilujete natolik, že se stanou novou součástí vašich velikonočních oslav. 🐣
Zatímco dnes se Velikonoce nesou hlavně v duchu koledování, dřív se děti těšily i na hledání pokladu. Rodiče jim po zahradě, dvoře nebo mezi stromy schovávali oříšky, perníčky nebo sušené ovoce a děti se s nadšením vydaly na lov. Dnes tenhle zvyk známe hlavně z anglosaských zemí, kde se hledají čokoládová vajíčka, ale kdysi byl běžný i u nás.
Tak proč tuhle tradici neoživit? Místo bonbonů zkuste do košíčku schovat něco křupavého a poctivého – třeba Zajíčkovy dobroty, 🍓 směs lyofilizovaného ovoce bez přidaného cukru, která chutná jako jaro samo. Když je zabalíte do malých plátěných pytlíčků nebo barevných vajíček, budete mít o zábavu (a radost) postaráno.
Voňavý beránek na velikonočním stole? To je klasika. Ale věděli jste, že dřív se do něj schovával třeba oříšek, kousek sušeného ovoce nebo dokonce mince? Kdo měl to štěstí a „poklad“ našel ve svém kousku, prý ho čekal dobrý rok.
Pokud chcete tuhle tradici oživit po svém, zkuste do těsta přidat něco speciálního – třeba Jaro na lžičce, naši limitovanou edici ořechového másla s mandlemi, pistáciemi a naší řemeslnou bílou čokoládou. Dodá beránkovi krémovost, chuť i pořádnou dávku jara. 🌿
Velikonoční půst kdysi trval celých 40 dní. Lidé se vzdávali masa i těžkých jídel a spoléhali hlavně na jednoduché kaše, luštěniny nebo sušené ovoce. Dnes už se půst drží spíš symbolicky – ale myšlenka lehčího jídelníčku před svátky je pořád krásně aktuální.
Vůbec se nemusíte vzdávat jídla, které milujete. Zkuste jen do jídelníčku přidat víc poctivých a přirozených surovin – třeba ovesné kaše, ořechová másla nebo ovoce bez přidaného cukru. Věříme, že si tento lehčí start jara oblíbíte.
Pamatujete si, jak se dřív barvila vajíčka? Babičky by mohly vyprávět! Cibulové slupky, špenát, borůvky, kurkuma… žádná barviva plná chemie, jen přírodní kouzla z kuchyně nebo zahrádky. A výsledek? Nádherné odstíny a originální vzory, které měly své kouzlo.
Zkuste si letos barvení vajec užít po staru. Uvařte si slupky z červené cibule, přidejte trochu octa a obarvěte vajíčka pomalu a přirozeně. A jestli vás baví tvoření, můžete je ještě dozdobit voskem nebo vyškrabáváním – zábava pro malé i velké zaručena! 🎨
Velikonoce nejsou jen o pomlázce a kraslicích. Jsou o chvílích, které sdílíme s těmi, na kterých nám záleží. O radosti z maličkostí, o smíchu dětí při hledání pokladů na zahradě nebo o vůni čerstvě upečeného beránka. Tradice si nemusíme držet do puntíku – stačí si je připomenout, po svém a s láskou. 💛
Ať už letos budete barvit vajíčka přírodními barvami, schovávat dobroty po zahradě nebo si jen vychutnáte volný den s rodinou, přejeme vám, ať jsou vaše Velikonoce plné radosti, pohody a těch po chutí.
Autor: Tým ŠUFANu
27. 3. 2025 • 5 minut čtení
27. 3. 2025 • 5 minut čtení
Kontakt
Tel.
+420 252 252 095
E-mail:
[email protected]
Pracovní doba: 7:30–16:00
Dokumenty
Cookies
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.
Sufan.cz
Cookies
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.