Kupovat zajíce v pytli se nevyplácí. A co se ořechů týče, tak to platí dvojnásob. To, že se Šufan může pochlubit tak skvělou chutí a kvalitou, není vcelku žádná věda - stačí kupovat kvalitní a čerstvé ořechy a vyladit jejich chutě během pražení.
Není ořech jako ořech. I když v sobě totiž ořechy skrývají velký potenciál živin a chutí, tak o ně mohou velmi snadno přijít: například několikaměsíčním odložením někde ve skladu, skladováním v nevhodných podmínkách nebo nešetrným pražením. Bohužel na trhu s ořechy tyto skutečnosti nejsou zas až tak neobvyklé, stejně jako případ, kdy se ořechy praží, aby nešlo poznat, že “už to mají za sebou”. Protože ale ořechy pro naše produkty musí být ty nejlepší, hlídáme si čerstvost ořechů jako psi. A pražíme si zásadně sami.
Když máme na dlani nepražený ořech, poznáme, zda je čerstvý a kvalitní a zda do naší výroby dostane zelenou. U praženého ořechu bychom nikdy nevěděli, jak starý ořech je, zda byl pražený šetrnou cestou a taky bychom si nemohli pohrát s chutěmi, které si u nás v Olomouci vylaďujeme velmi rádi. Proto v čele s vrchním dozorcem na pražení Matějem pražíme sami. Nejen kvůli jedinečné chuti, ale taky je tu jedna věc, kterou byste určitě vědět měli…
Mnoho pražených ořechů je hnáno výrobou na rychlost, a to i za cenu, že budou sice pěkně “oprančené”, leč při vysokých teplotách také “obohacené o toxický a rakovinotvorný akrylamid, který v těle určitě nechcete. Nejenže si tedy hrajeme s chutěmi, ale navíc u našeho vlastní pražení vůbec nespěcháme. Pražíme šetrně, pomalu a za nízkých teplot, které nám zaručí, že akrylamidy se v našich produktech nikdy neobjeví.
Autor: Tým Šufanu
Sufan.cz