To, že si v Šufanu vyrábíme čokoládu, není žádné tajemství. Náš sladký příběh provoněný kakaovými boby jsme začali psát ke konci roku 2020. Tehdy jsme se inspirovali britským příslovím ‚‚shy kids get no chocolate‘‘, které říká, že strašpytlové čokoládu nedostanou. A protože strašpytlové rozhodně nejsme, vyladili jsme recepturu, utnuli dovážky z čokoládoven a začali do našich másel přidávat čokoládu vlastní.
Nyní, o dva roky později, pro vás máme novinku, po které jste volali už dlouho – tabulkovou čokoládu. A ne jen tak ledajakou. S myšlenkou představit vám špičkovou a zároveň dostupnou tabulkovou čokoládu jsme si pohrávali už nějaký ten pátek. Než ale padlo důležité rozhodnutí překonat další milník, museli jsme získat jistotu, že to s čokoládou opravdu umíme. Protože jste nás naštěstí neustále zásobovali objednávkami, čokolády jsme vyrobili už tuny a získali spoustu zkušeností. Dveře od výroby se zkrátka netrhly.
Bez čokolády by se neobešel žádný z těchto výrobků:
Všechny zároveň patří mezi šufanovské bestsellery. Možná je to náhoda, možná za to může právě čokoláda… Kdo ví.
Každého nadšence do vaření a pečení určitě nenechává chladným ani naše strouhaná tmavá a bílá čokoláda. Kromě všemožných receptů jsou čokoládové hoblinky skvělé i pro přípravu horké čokolády.
Jestli je něco, na čem si v Šufanu opravdu zakládáme, je to poctivá výroba. Proto, když jsme se rozhodli rozšířit nabídku o čokoládové tabulky, měli jsme jasno – půjde o čokoládu vyráběnou metodou ‚‚bean to bar‘‘ neboli ‚‚od bobu po tabulku‘‘. Jinými slovy, budeme mít pod palcem kompletní výrobu a proměníme ještě nepražené kakaové boby ve sladký zázrak.
Celý proces začíná u pečlivého výběru kakaových bobů, jen tak si můžeme být jistí, že výsledek bude stát za to. Drcené kakaové boby zbavené slupek šetrně pražíme, aby si zachovaly co nejvíce živin.
Boby pak putují do speciálního stroje zvaného melanžér, který odvádí pořádný kus práce. Melanžér je vybavený žulovými kameny, mezi nimiž se boby čtyři dny melou a mění se v kakaovou hmotu. V této fázi přidáváme i další suroviny, například kakaové máslo pro jemnou konzistenci nebo v případě mléčné čokolády sušené mléko. Čokoládu následně necháváme zrát, aby se naplno rozvinula její chuť a vůně.
Předposledním krokem je temperace, během které se čokoláda nejdřív zahřeje, aby se roztavily všechny krystaly kakaového másla, poté prudce zchladí a nakonec opět zahřeje, ovšem už jen mírně, na běžnou teplotu. Proč to všechno? Aby byla čokoláda přirozeně lesklá a úžasně křupavá. Pak už zbývá odlévání do tabulek a máme hotovo. Kvalitnější způsob výroby byste těžko hledali.
Výroba čokolády se samozřejmě neobejde bez pravidelných kontrol. A věřte nám, že zájemců o kontroly je z nějakého záhadného důvodu víc než dost.
Stejně jako u ostatních výrobků, i u čokolády si zakládáme na čistotě složení. Rozloučit se proto můžete s palmovým olejem, sojovým lecitinem a dalšími záškodníky. Ty k poctivé čokoládě, poctivým máslům a vám, našim zákazníkům, prostě nepatří.
Výčet použitých surovin na etiketě je proto stručný a je to tak dobře. Naše 70% tmavá čokoláda obsahuje pouhopouhé tři ingredience, všechny v BIO kvalitě – kakaové boby, kakaové máslo a panelu neboli sušenou třtinovou šťávu. Nově připravená 51% mléčná čokoláda je na tom podobně, kromě kakaového másla a kakaových bobů do ní přidáváme BIO třtinový cukr a sušené mléko.
Protože jsme při výrobě mléčné čokolády mysleli hlavně na děti, svěřili jsme vizuál obalu šestileté Julince, dceři našeho Matěje. Ta si totiž jako první vzala na starost testování této mléčné čokolády a hned si ji zamilovala.
Už se vám sbíhají sliny? Pak se stačí rozhodnout, kterou čokoládu ochutnáte jako první. Zaručeně potěší i jako dárek!
Autor: Tým Šufanu
Sufan.cz