Naše ořechové krémy jsou malým uměleckým dílem, které si někteří dopřáváte každý den. Těšíte se na jejich lahodně krémovou konzistenci, a proto jste zřídka zaskočeni bílo-šedými tečkami vybraných druhů másel – těch s naší řemeslnou čokoládou nebo kokosem. Tukový výkvět je záhadou, kterou sami louskáte jen stěží. Proto si dnes řekneme, co tukový výkvět přesně je a proč není třeba ho považovat za důvod ke znepokojení.
Tukový výkvět, bychom laicky popsali jako oku nelichotící krystalky na povrchu výrobku mylně zaměňované za plíseň. Tyto zvláštní útvary vznikají nejčastěji vlivem náhlých změn teplot během skladování výrobku.
Ačkoliv vzhled másla s tukovým výkvětem může mnohé z vás zaskočit, ujišťujeme vás, že je je zcela bezpečný. Jedná se jen o kosmetickou vadu, která je navíc indikátorem kvality ořechového másla. Ukazuje totiž, že výrobek nebyl ošizený a je v něm obsaženo vysoké množství kakaového másla.
Základem je správné promíchání a skladování. Obecně před ochutnávkou našich másel vždy doporučujeme, abyste je nejdříve pečlivě promíchali a až poté ochutnali. V případě másel s potenciálním vznikem tukového výkvětu – těch s čokoládou nebo kokosem, tohle platí dvojnásob. Díky promíchání se totiž krystalky kakaového másla nebo kokosu rozbijí a hezky promísí se zbytkem obsahu.
Ořechová másla doporučujeme uchovávat v chladu a suchu. Náhlé změny teploty mohou zvyšovat pravděpodobnost vzniku tukového výkvětu.
„Olej na povrchu je přirozeným jevem. Promíchejte. Bílé skvrny kokosového oleje na povrchu vznikají přirozeně a nejsou na závadu. Nad 24 °C je konzistence tekutá, pod 20 °C je tuhá.”
Uvedené vysvětlení ohledně tukového výkvětu naleznete mimo naše webové stránky také vždy na zadní straně etikety výrobku, tak se nebojte a sami lahodné máslo ochutnejte.
Autor: Tým Šufanu
Sufan.cz