Že pravidelně míříme za původem surovin, to už o nás asi mnozí víte. Co ale ještě netušíte je, jaká dobrodružství nás čekala během naší letošní cesty do Turecka, domoviny našich lískových ořechů. A protože nás baví sdílet s vámi naše zkušenosti z cest, rozhodli jsme se podělit o 5 zajímavostí z té turecké.
Pobřeží Černého moře jsme si pro odběr našich prvotřídních lískových ořechů pochopitelně nevybrali náhodně. Obecně je tato oblast považována za nejvhodnější pro pěstování lískáčů na světě. Nabízí totiž ideální vlhkost, teplotu i nadmořskou výšku. I zde se ovšem můžete setkat s odrůdami, které nemají tak plnou chuť a jsou obecně sušší, protože obsahují méně tuku. To bychom ale nebyli my, abychom se pro vás neprolouskali celým pobřežím k té nejchutnější.
Jeden by řekl, že v dnešní době budou stroje už na všechno. Opak je ale pravdou, v Turecku se lískové ořechy sbírají nadále ručně. Důvod je prostý, plantáže se totiž nachází ve velmi hornatých oblastech, což vyžaduje nejen fyzickou odolnost jejich sběračů, ale také vášeň pro péči o každý svazek oříšků.
Lískové ořechy prochází od prvotní sklizně až po příjezd k nám do Šufanu poměrně dlouhým procesem. Vše začíná tradiční poctivou sklizní na plantážích. Následuje proces odlístkování a sušení a převoz do výkupny, kde se farmáři s obchodníky dohodnou na přiměřená ceně podle váhy. Odtud ořechy putují do louskárny, kde jsou zbaveny skořápek. Po vytřídění vadných kusů se lískové ořechy přesunou na zpracovnu, kde přijdou o slupku a pak už míří do Šufanu, kde jim dáme potřebnou péči pro změnu my.
Věděli jste, že Ferrero, známý výrobce slavné Nutelly, je v současnosti bezkonkurenčně největším zpracovatelem lískových ořechů na světě? A to navzdory faktu, že pouze 13 % Nutelly, jejich hlavního produktu, tvoří lískové ořechy. Většina výrobců obvykle používá různé odrůdy lískových ořechů, neboť upřednostňují cenu za surovinu. Přestože jsme si tohoto nešvaru dobře vědomi, naší prioritou zůstává vybírat pouze ty nejkvalitnější a nejchutnější a neměnit kvůli výhodné ceně osvědčené zdroje. A to platí nejen u lískáčů…
Když už mluvíme o Turecku, nemůžeme opomenout jejich světoznámé kebaby. Kdo je během zdejší návštěvy neochutnal, jako by nebyl. Tady se vám totiž do rukou dostane pořádná směs šťavnatého masa plná chuti. Pro nás, milovníky dobrého a kvalitního jídla, byl tento gurmánský zážitek nesmírně uspokojující, proto jej doporučujeme při cestě do Turecka rozhodně nevynechat!
A kam se společně za původem surovin vypravíme příště? Nechte se překvapit.
Autor: Tým Šufanu
Sufan.cz