Šufan / Blog / Proč naše odvařené ovoce nenese název povidla

Proč naše odvařené ovoce nenese název povidla

Pokud byste v našem sortimentu hledali povidla, šlo by o marnou snahu. Zato by vás dost možná zaujaly sklenice plné nefalšované ovocné slasti, dlouze vařené a voňavé, nápadně připomínající hledaná povidla. Jak je to tedy s naším odvařeným ovocem?

Aby byla povidla povidly, neobejdou se prý bez cukru

Někteří z našich dlouholetých zákazníků si určitě ještě pamatují, že jsme dříve povidla opravdu nabízeli. Bohužel, neúprosná evropská legislativa promluvila jasně a název povidla na etiketě nám nepovolila. U všech povidel totiž stanovuje minimální množství cukru, které musí výrobek obsahovat. A to pro nás znamenalo jediné – naše poctivá povidla bychom museli začít doslazovat, což zásadně nechceme.

Proto jsme radši přišli s kreativním názvem a zachovali si tradiční recepturu se 100 % ovocné složky. Nenechte se ale zmást, naše odvařené trio je i bez přidaného cukru příjemně sladké. Na výrobu odvařené švestky používáme sluncem prosycené trnkové odrůdy, které jsou samy o sobě výjimečně sladké. U hrušky a jablka pro změnu kombinujeme 90 % čerstvého ovoce se sušeným. 

Je to tedy jednoduché – i když název povidla zmizel z etikety, paradoxně byste poctivější povidla než ty od Šufanu jen těžko hledali. Každá sklenice je nejen bez přidaného cukru, ale i bez zahušťovadel, konzervantů, aromat a dalších nesmyslů.

Ovoce z hanáckých BIO sadů

Ovoce pro naše povidla dozrává kousek za Olomoucí, v Troubelicích, kde Josef Kropáč s rodinou opečovává své sady. Po vzoru svých předků se snaží žít v co největším souladu s přírodou. To znamená, že například pěstuje jen odrůdy uzpůsobené zdejšímu podnebí a nepoužívá žádné chemické postřiky a umělá hnojiva. I proto sady získaly BIO certifikaci.

Povidla se začnou vařit hned po sklizni, dokud jsou plody dokonale zralé, plné chuti a s vysokým podílem přírodního cukru. Na zmrazování švestek tedy můžete zapomenout. A jak povidla připravit? Stačí jen trpělivě vařit, míchat a odpařovat. Jakmile je rozvařená ovocná směs natolik hustá a lepkavá, že v ní stojí lžička, je vyhráno. Mimochodem, pokud někomu přijde test s lžičkou málo, může se zařídit podle hanáckého rčení, které říká, že povidla ‚‚mají bêt tak hôsté, že po mrsknutí do stropo nespadnó.‘‘

Nekonečný zdroj inspirace v kuchyni

Naše švestková, hrušková i jablečná povidla se v kuchyni rozhodně neztratí. Jsou skvělá jen tak v jogurtu, na palačince, lívancích i pečivu, ale opravdové zázraky se dějí v okamžiku, kdy se s nimi pustíte do pečení. Ta vůně!

Sami jsme vyzkoušeli, že jsou vynikající v tradičních kynutých buchtách, koláčích, koblihách nebo mrkváncích. Na plné čáře u nás ale vítězí recept na bramborové taštičky s hruškovými povidly, zlatavou strouhankou a rozpuštěným máslem.

Ti, kteří se v kuchyni skutečně vyznají, navíc ví, jak parádní záležitost je staročeská povidlová omáčka. Kreativitě se zkrátka meze nekladou a s naším odvařeným ovocem to půjde samo!

Autor: Tým Šufanu

Proč naše odvařené ovoce nenese název povidla Proč naše odvařené ovoce nenese název povidla
Proč naše odvařené ovoce nenese název povidla Proč naše odvařené ovoce nenese název povidla

Přečetli jste si o nich

Objevujte s námi dál

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba: 7:00–16:30

Dokumenty

Obchodní podmínky

Reklamační řád

Zásady ochrany osobních údajů

Cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.

Nastavení cookies

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba Po-Pá:
7:00–16:30

Cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.

Nastavení cookies

Velkoobchod

Nákup

Registrace

Nakupujte pro svůj obchod
Šufan VE VELKÉM