Tento recept vychází z receptu na horkou kořeněnou čokoládu, postup při výrobě sirupu a mléka je tedy stejný. Ořechové mléko si můžete vyrobit z jakýchkoli ořechů. Sirupu si vyrobte do zásoby a nechte jej schovaný v lednici, pak už ho jen používejte dle libosti.
Náročnost: Základy v malíčku
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 1
Ingredience
Sirup:
Mandlové mléko:
Poměr na 1 porci kořeněného kakaa:
Na kořeněný sirup si nejdříve v hrnci zkaramelizujte cukr, nechte ho úplně všechen na mírném plameni rozpustit. Nahněte hrnec tak, aby karamel stekl na jednu stranu a nalijte nejlépe horkou či vařící vodu přes karamel po částech, pomalu míchejte vařečkou a poté rozpouštějte hrudky. Buďte opatrní, karamel je vařící a voda se bude nejprve odpařovat, až poté se teploty vyrovnají a karamel se ve vodě rozpustí a spojí. Přidejte všechno koření, a nechte pořádně vylouhovat. Odstavte a nechte vychladnout, poté přeceďte.
TIP: Tento sirup lze použít i na kořeněnou mandlovou horkou čokoládu! (Viz. dřívější recept)
Nyní si jednoduše vyrobte vlastní mandlové mléko, které kakau dodá ten správný sváteční nádech. Ořechy a vodu v poměru 1:4 rozmixujte ve výkonném mixéru (opravdu pečlivě). Poté jednoduše pomocí sítka a zároveň plátýnka (nebo čisté utěrky) nechte vykapat čisté mandlové mléko. Mandlím trochu pomozte a vemte plátýnko do ruky a zbytek tekutiny ještě vymačkejte. V plátýnku vám zbydou rozmixované mandle, které určitě nevyhazujte! Použijte je klidně buď do jogurtu, udělejte si z nich granolu, nebo je použijte do jiného z vánočních receptů.
A teď už se vrhněte na samotné kořeněné kakao. Všechny ingredience dejte do hrnce a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu. Kakao nechte lehce zhoustnout a ihned podávejte.
Autor: Anna Kučerová
Sufan.cz