Kávová vosí hnízda
Vosí hnízda nebo včelí úly? Nám v Šufanu na pojmenování této lahodně krémové vánoční dobroty nesejde. Důležité je, jak chutná. Vánoční cukroví může být i nepečené, a tato hnízda plná kakaa ve stoprocentní bio kvalitě a ořechového krému s příchutí espressa jsou toho důkazem. Navíc si je díky jejich snadné přípravě můžete vytvořit téměř kdykoliv.
Ingredience
Těsto:
- 170 g rozmixovaných piškotů
- 70 g moučkového cukru + na vysypání formiček
- 50 g másla
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce Baileys
- 1 espresso z vaší oblíbené kavárny
- 2 lžíce kakaa
- 1 vanilkový lusk (nebo 5 g vanilkové pasty)
- 2 lžíce (podle chuti!) Espresso másla
- celé piškoty
Náplň:
Postup:
1. Piškoty rozmixujte v kuchyňském robotu najemno a rozpusťte si máslo.
2. Všechny ingredience smíchejte do tuhé hmoty. Podle konzistence buď zahustěte piškotem nebo nařeďte rozpuštěným máslem. Mějte na paměti, že máslo ještě poté ztuhne.
3. S těstem pracujte hned po uhnětání, dokud je máslo ještě rozpuštěné. Formičky vysypejte moučkovým cukrem. Naplňte formičky ve tvaru vosího hnízda těstem po okraj, doprostřed prstem vtlačte díru. Tu poté naplňte espresso směsí a zakryjte celým piškotem.
4. Skladujte v lednici. Před konzumací hnízda doporučujeme nechat trochu povolit mimo chlad. Dobrou chuť!