Dáváte namísto tradičním druhům cukroví přednost receptům, které si můžete připravit kdykoliv během roku? Nebo vás honí mlsná na vánoční cukroví, ale neodvážíte se sáhnout po těch typických? Pak tenhle recept bude to pravé ořechové právě pro vás. Kombinace lískových ořechů, kakaa, malin a čokolády se totiž jistě hodí na jakýkoli sváteční stůl.
Náročnost: Základy v malíku
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 80
Ingredience
Těsto:
Náplň:
Ořechová náplň:
Začněte přípravou těsta: Máslo utřete s cukrem. Poté přidejte vejce a pokračujte s hnětením. Přidejte zbylé ingredience, těsto zapracujte a nechte vychladit a odpočinout v lednici. Uleželým těstem naplňte formičky, které by měly být pořádně vymazané i přesto, že v těstě je spousta másla. Košíčky po upečení pak snázeji vyklepnete.
Pečte na 170°C přibližně 10 minut, průběžně ale kontrolujte, protože každá trouba peče trošku jinak. Košíčky vyklepněte z formiček ještě teplé a nechte vychladnout. Dno každého košíčku poté naplňtě lžičkou malinového džemu, předchystáte si tak základ, na který přijdou další vrstvy - krém, čokoláda a zdobení.
Nyní připravte ořechový krém. Rozpusťte čokoládu nad vodní lázní. Vyšlehejte vejce spolu s cukrem (panelou) taktéž nad vodní lázní do pěny. Vyšlehejte změklé máslo a přilijte do něj rozpuštěnou čokoládu. První i druhou směs spojte dohromady, přidejte rozmixované pražené lískové ořechy, rozmixované piškoty a dochuťte rumem dle vašich preferencí. Směs přelijte do cukrářského pytlíku a pracujte s ní ještě za tepla!
Pomocí cukrářského pytlíku vymačkejte přes džem v košíčcích hojnou vrstvu čokoládového ořechového krému. Po naplnění všech košíčků si ještě na ozdobení rozpusťte pár dílků čokolády s trochou másla na vodní lázni a přelijte s ní krém. Posypte lyofilizovanými malinami a nechte ztuhnout.
Autor: Anna Kučerová
Sufan.cz