Lískooříšková bábovka
Nadýchaná, jemná a vláčná bábovka s lískovými oříšky a osvěžujícím krémem ze smetany je dokonalým dezertem na víkend. Když vyměníte vejce za banán a vršek potřete kokosovou šlehačkou, tak je skvělá i pro vegany.
Ingredience
Ingredience:
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky
- 1 hrnek mletých lískových ořechů
- ½ hrnku třtinového cukru
- 1 prášek do pečení
- 1 hrnek mléka (lze použít rostlinné)
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 2 vejce / 1 banán
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
- 100 ml smetany ke šlehání 30 %
- půl vaničky crème fraîche
- 1 lžíce moučkového cukru
- nasekané oříšky / ovoce na ozdobení
- hrubá mouka / kokos na vysypání
Postup:
- Troubu rozehřejte na 170 stupňů na horký vzduch. Formu vytřete olejem a vysypte hrubou moukou.
- Smíchejte zvlášť suché ingredience: špaldovou a polohrubou mouku, namleté oříšky, skořici, prášek do pečení a cukr.
- V míse zvlášť smíchejte olej, vejce, vanilku a mléko.
- Nakonec smíchejte suchou a mokrou složku těsta. Lehce a krátce promíchejte a těsto nalijte do formy. Stěrkou uhlaďte vršek těsta.
- Ihned dejte péct do trouby na 45 minut.
- Bábovku nechte 10-15 minut po upečení vychladnout ve formě. Poté ji přikryjte talířem a obraťte.
- Než bábovka vychladne úplně, tak si připravte krém.
Ve šlehači vyšlehejte zvlášť smetanu do šlehačky a krátce crème fraîche s cukrem. Opatrně je spolu promíchejte.
- Krém naneste nožem na vršek bábovky a posypte nasekanými oříšky.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Lenkou Skarupovou.