Není nad podomácku upečené rohlíčky! A ne ledajaké – plněné naším nejlahodnějším máslem z lískových oříšků a čokolády, kterou si sami vyrábíme. Tyto rohlíčky nemusí kynout, tak je budete mít hotové raz dva.
Náročnost: Základy v malíku
Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 40
Ingredience
Ingredience na 40 rohlíčků:
600 g hladké mouky
2 celá vejce
375 g másla
1 špetka soli
120 ml mléka
50 g cukru
42 g kvasnic
Jedno vejce na potírání
1 střední sklenice másla (330 g) lískový ořech s tmavou čokoládou nebo lískový ořech s mléčnou čokoládou
Nejprve si zaděláme na kvásek. Kostku droždí zamícháme s vlažným mlékem a cukrem a necháme v teple vzejít.
Hladkou mouku prosejeme na vál a uděláme do ní důlek. Do něj rozklepneme 2 vejce, rozměklé nastrouhané máslo, špetku soli a na závěr přidáme kvásek. Vše spojíme dohromady, zpracujeme dohladka. Těsto nebude kynout, začneme s ním rovnou pracovat.
Těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bochánek, ze kterého vyválíme do kulata placku s průměrem asi 40 cm.
Rádýlkem kruh rozřízneme na 8 dílů (jako dort). Po obvodu kruhu dáváme 1 vrchovatou lžičku náplně – lísko-čokoládového másla. Okraj těsta přehneme z vnější strany přes náplň a rolujeme směrem do středu ke špičce. Vytvarujeme tak rohlíček, ohneme ho lehce do obloučku, abychom utěsnili špičky.
Na plechu potřeme rohlíčky rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Sufan.cz