Pokud milujete med a ořechy, tak toto cukroví budete zbožňovat! Snoubí se v něm křupavé lískové ořechy a jemné linecké těsto. Jedná se o rodinný recept podle Lenčiné babičky Růženky.
Náročnost:
Doba přípravy: 60 min
Počet porcí:
Ingredience
Na 1 plech, cca 1,5 kg cukroví budete potřebovat:
Na těsto:
200 g špaldové hladké mouky
200 g třtinového cukru
200 g másla
1 žloutek
200 g mandlí pomletých na mouku
špetku soli
Na nádivku:
50 ml šlehačky (příp. lze vynechat)
125 g másla
125 g medu
250 g třtinového cukru
400 g nasekaných lískových ořechů
V hluboké míse smíchejte všechny ingredience na těsto a rukou nebo v robotu je zpracujte do těsta. Myslete na to, že všechny suroviny mají mít pokojovou teplotu - máslo nechte povolit na lince, vejce také vydělejte dopředu z lednice.
Těsto dejte na 30 minut do lednice, aby mírně zatuhlo.
Troubu rozehřejte na 180° na horký vzduch. Těsto rozválejte na pečícím papíře podle velikosti plechu. Opatrně těsto i papírem přemístěte na hlubší plech a jemně povrch na několika místech propíchejte vidličkou, aby mohla z těsta při pečení odejít pára a nekroutilo se. Vložte do rozpálené trouby a pečte 12 minut.
Mezitím si připravte ořechovou nádivku. Opět si suroviny nechte odležet při pokojové teplotě, aby se nezdrcly. Vše kromě ořechů dejte do hrnce a na mírném plameni je rozvařte.
V sekáčku nebo nožem na prkýnku nasekejte ořechy na menší kousky. Nakonec je zamíchejte do tekuté lepivé směsi.
Jakmile bude těsto částečně upečené, tak jej vytáhněte z trouby. Nádivku na něj opatrně pomažte stěrkou a nakonec povrch uhlaďte cukrářskou kartou či stěrkou.
Pokračujte v pečení dalších cca 10-13 minut. Jakmile bude směs nazlátlá, tak cukroví vytáhněte z trouby.
Nechte jej úplně zatuhnout a poté si přichystejte ostrý nůž - ideálně dlouhou zubatou pilku na pečivo a pravítko. Babička doporučuje krájet na 2 cm široké a cca 4,5 cm dlouhé proužky. Pokud chcete mít cukroví opravdu výstavní, tak nejprve seřežte kraje, ať máte pravidelný obdelník a pak si dle délky stran napočítejte, jak vám to vyjde na kusy.
Cukroví po nakrájení buď rovnou podávejte nebo uchovejte v uzavíratelné nádobě v lednici.
Určitě nám dejte vědět, jak vám cukroví chutnalo! :-)
Sufan.cz