Piškotová roláda s odvařenou hruškou

Piškotová roláda je ideální dezert, pokud nechcete péct nic pracného, ale zároveň milujete tradice a nadýchaný piškot. Tuto roládu peče Lenčina babičky desítky let. Je to recept, který se bude přenášet po generace. Netradiční je však náplň z hruškových povidel. Na podzim bude skvělá i se švestkovými povidly, kde jemný piškot doplní lehce kyselkavá chuť švestek.

Ingredience:

  • 1 sklenice hruškových povidel
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • moučkový cukr na posypání
Doba přípravy: 60 min

Postup:

  1. Nachystejte si vejce a cukr.
  2. Ve vysoké odměrce nebo ve šlehači vyšlehejte rozklepnutá vejce s cukrem.
  3. Jakmile budete mít vyšlehaná vejce do husté pěny, tak jemně metličkou zamíchejte obě mouky.
  4. Připravené těsto rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Pečte 7-10 minut v troubě na 180 stupňů. Výsledné těsto musí tzv. pružit, ale nesmí být přesušené.
  6. Krátce po upečení sejměte opatrně těsto z papíru a opět ho na něj položte.
  7. Na ještě vlažné těsto postupně natřete povidla.
  8. Nevynechejte kraje a snažte se nožem potřít těsto rovnoměrně.
  9. Postupně roládu rolujte do šneka tak, aby kraj zůstal dole.
  10. Nakonec ještě roládu opět zarolujte do papíru a utáhněte jednou dlaní k sobě a druhou od sebe, aby se povidla vsákla do těsta.
  11. Odleženou roládu nakrájejte na 2 cm kousky.
  12. Na závěr těsně před podáváním můžete posypat povrch moučkovým cukrem.

Tento recept vznikl ve spolupráci s Lenkou Skarupovou.

Naše produkty použité v receptu: