Piškotová roláda s odvařenou hruškou
Piškotová roláda je ideální dezert, pokud nechcete péct nic pracného, ale zároveň milujete tradice a nadýchaný piškot. Tuto roládu peče Lenčina babičky desítky let. Je to recept, který se bude přenášet po generace. Netradiční je však náplň z hruškových povidel. Na podzim bude skvělá i se švestkovými povidly, kde jemný piškot doplní lehce kyselkavá chuť švestek.
Ingredience
Ingredience:
- 1 sklenice hruškových povidel
- 5 vajec
- 5 lžic cukru
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce polohrubé mouky
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Nachystejte si vejce a cukr.
- Ve vysoké odměrce nebo ve šlehači vyšlehejte rozklepnutá vejce s cukrem.
- Jakmile budete mít vyšlehaná vejce do husté pěny, tak jemně metličkou zamíchejte obě mouky.
- Připravené těsto rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte 7-10 minut v troubě na 180 stupňů. Výsledné těsto musí tzv. pružit, ale nesmí být přesušené.
- Krátce po upečení sejměte opatrně těsto z papíru a opět ho na něj položte.
- Na ještě vlažné těsto postupně natřete povidla.
- Nevynechejte kraje a snažte se nožem potřít těsto rovnoměrně.
- Postupně roládu rolujte do šneka tak, aby kraj zůstal dole.
- Nakonec ještě roládu opět zarolujte do papíru a utáhněte jednou dlaní k sobě a druhou od sebe, aby se povidla vsákla do těsta.
- Odleženou roládu nakrájejte na 2 cm kousky.
- Na závěr těsně před podáváním můžete posypat povrch moučkovým cukrem.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Lenkou Skarupovou.