Říkali jste si někdy během spokojeného ujídání našich kešu, že jsou opravdu krásně velké? Pokud ano, pak nastal nejvyšší čas nahlédnout za označení W 240, které uvádíme na etiketě a provést vás obchodními třídami kešu ořechů. Představte si, že jich je více než tři desítky!
Chápeme, že na první dobrou toho ze spojení písmene a číslice moc nevyčtete. Protože se ale nevyplácí kupovat zajíce v pytli, přicházíme s jednoduchým vysvětlením:
Písmeno, případně dvojice písmen, odkazuje na barvu a tvar kešu, zatímco číslice udává velikost jader. Tyto dva faktory v jednoduchosti ovlivňují, kolik si za populární krémové ořechy zaplatíte. Čím větší a světlejší, tím vyšší cena.
V Šufanu se nespokojíme s málem, a proto se naše kešu řadí do vůbec nejvyšší obchodní třídy WW – white whole, bílá celá jádra. Aby mohly ořechy nést toto označení, musí mít bílý odstín bez viditelných vad na kráse a zároveň musí být vcelku, bez úlomků. Obdivovat můžete i jejich souměrný tvar. Zkrátka radost pohledět.
Druhá nejrozšířenější třída se označuje písmeny SW – scorched whole, popálená celá jádra. Odstín těchto kešu je popelavý až světle hnědý. To zároveň souvisí i s tím, že jejich textura není tolik jemná, spíše křupavá.
Následují další obchodní třídy a odstíny až po sytě hnědou s tmavými skvrnkami včetně půlených jader a zlomků. Ne všechny jsou ale určené k přímému prodeji, řada z nich najde své využití v potravinářství.
Číslo za písmenem, které popisuje velikost, udává, kolik celých kešu najdete v jedné libře (1 lb = 0, 45 kg). Čím je číslice menší, tím jsou ořechy větší.
Největší kešu se skrývají pod číslovkou 180, často se jim také říká královské a setkáte se s nimi spíše výjimečně. Další atraktivní třídou je nadstandardní velikost 210 a také 240, kterou nabízíme i my. Jen tak pro zajímavost – v našem půlkilovém balení napočítáte asi 260 ořechů. Celosvětově nejrozšířenější velikost se spojuje s číslovkou 320, zatímco nejmenší a nejlevnější kousky spadají do obchodní třídy 450.
Určitě se ale nenechte ošálit tou myšlenkou, že větší a zářivě bílé ořechy automaticky znamenají ten nejlepší chuťový zážitek i největší obsah živin nebo že by snad drobné kešu W 450 měly být nekvalitní. Do hry vstupují odrůdy, podmínky pro pěstování, země původu i způsob zpracování. To znamená, že i kešu ořechy ve stejné obchodní třídě se v chuti liší a je zapotřebí najít své oblíbence.
V Šufanu pro vás dovážíme příjemně nasládlé kešu z Vietnamu a pochutnat si na nich můžete jak v jejich naturální podobě, tak šetrně pražené. Pražíme je vždy čerstvé, bez použití oleje a za nižších teplot. Díky tomu si kešu zachovávají bohatou krémovou chuť, ale i cenné látky v podobě vitamínů a minerálů. A co teprve, když vyzkoušíte naši solenou variantu! Používáme najemno mletou himalájskou sůl, která v podobě pudru každý ořech krásně a rovnoměrně zahalí.
Stejně tak si kešu užijete i v našem jemném ořechovém másle. Říká se, že 100% kešu máslo umíme ze všech druhů ořechových krémů vůbec nejlépe… Přesvědčíte se?
Autor: Tým Šufanu
Sufan.cz