Vy, co nás sledujete už déle, dobře víte, že jedním z pilířů naší výroby je důraz na prvotřídní kvalitu našich surovin. Na původu našich ořechů nám záleží, a právě proto jsme nedávno absolvovali další z našich cest do slunného Španělska. A proč zrovna tam? Abyste vy, naši zákazníci, mohli zažívat ten nejlepší chuťový zážitek spojený s prvotřídními mandlemi, které jen tak někde neochutnáte.
…říkáme v Šufanu. Když jsme přemýšleli, kde pro vás najít a jak vybrat ty nejlahodnější a nejkvalitnější mandle široko daleko, od první chvíle bylo jasné, že nepůjde zrovna o lehký oříšek. Věděli jsme, že jednotlivé druhy mandlí se hodně liší v závislosti na podnebí v dané oblasti i odrůdě. A taky, že nechceme táhnout mandle přes půlku světa.
V běžných obchodech nejčastěji narazíte na mandle kalifornské, které jsou podstatně levnější, objem jejich produkce je násobně větší (než u jiných druhů mandlí), ale obsahují méně tuku a jsou i méně sladké. A to není to, co chceme pro vás. I proto jsme se rozhodli vybrat mandle španělské, které nabízejí plnější chuťový profil nejen díky příznivému podnebí. Testovali jsme zde hned několik odrůd, abychom pro vás vybrali ty nejsladší.
Mandle jsme se nakonec rozhodli odebírat ze španělské oblasti Murcia. Odebíráme je z tamní rodinné farmy, která je v současnosti řízená už třetí generací a která vlastní i samotnou louskárnu. Odběr z této oblasti je pro nás dlouhodobý závazek, který dodržujeme a pokud okolnosti dovolí, budeme jej držet i nadále.
Region Murcia totiž poskytuje ideální podmínky pro pěstování mandlí a je pro nás proto symbolem prvotřídní kvality. Rodinná louskárna je pro nás klíčovým prvkem udržitelného provozu. Skořápky mandlí zde nevyhazují, ale spalují a vzniklou páru následně využívají k loupání mandlí. Navíc zde investovali do rozmístění solárních panelů a generují tedy elektřinu i páru na loupání mandlí ekologicky.
Důležité je zmínit, že rok co rok může být samotná chuť mandlí zcela odlišná, byť se dodavatel nemění. Důsledkem je kolísání teplot a proměnlivé podnebí. Letos například převažovalo suché počasí, což ovlivnilo velikost a charakteristiky současné sklizně, která bývá zpravidla jen jednou za rok.
Proměnlivost vzhledu a chuti mandlí však v našem případě rozhodně není na závadu. Naopak ukazuje vlivy přírody a dodává našim mandlím na jedinečnosti každé sklizně. Takže ano, možná jsou letošní mandle menší, ale stále nabízejí tu nejlepší chuť a kvalitu, kterou od nás očekáváte, a to je pro nás hlavní!
O původ surovin se v Šufanu zajímáme a pravidelně sklizně kontrolujeme.
Nejsou mandle jako mandle – druhy se liší v závislosti na podnebí i odrůdě.
Naše španělské mandle se (oproti kalifornským) pyšní plným chuťovým profilem, obecně bývají větší a sladší.
Mandle odebíráme z rodinné farmy v oblasti Murcia, kde dbají na udržitelný provoz.
Každá sklizeň je jedinečná – rok co rok chutnají i vypadají mandle stejné odrůdy jinak.
Autor: Tým Šufanu
Sufan.cz