Baba ganoush
Původem orientální dip z pečených lilků je skvělý jako předkrm, nebo klidně hlavní chod s arabskými plackami a další zeleninou. Lilek se nejprve spálí v troubě a potom jen jemně naseká nožem. Množství sezamové pasty tahini i česneku můžete regulovat podle chuti.
Ingredience:
- 3 lilky
- 3 stroužky utřeného česneku
- 3 lžíce tahini
- šťáva z citrónu
- lžička soli
- pepř
- čerstvý koriandr
- chilli vločky
- granátové jablko
- arabské pšeničné placky
Postup:
- Předehřejte troubu na 250 stupňů.
- Lilky omyjte vodou a vidličkou je propíchejte na všech stranách.
- Pečte je na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu 40 minut.
- Upečené lilky nechejte chvíli vychladnout a poté sloupněte spálenou slupku a lžící vnitřek vydlabejte lžící do misky. Stopky a slupku vyhoďte.
- Upečené lilky nakrájejte na jemno.
- Do misky s lilky přidejte tahini, šťávu z citrónu, sůl, pepř, utřený česnek a vše zamíchejte.
- Ozdobte nasekaným koriandrem, chilli, semínky granátového jablka a zakápněte olivovým olejem.
- Podávejte vlažné s opečenými arabskými plackami.


