Baba ganoush

Původem orientální dip z pečených lilků je skvělý jako předkrm, nebo klidně hlavní chod s arabskými plackami a další zeleninou. Lilek se nejprve spálí v troubě a potom jen jemně naseká nožem. Množství sezamové pasty tahini i česneku můžete regulovat podle chuti.

Ingredience:

  • 3 lilky
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 3 lžíce tahini
  • šťáva z citrónu
  • lžička soli
  • pepř
  • čerstvý koriandr
  • chilli vločky
  • granátové jablko
  • arabské pšeničné placky
Doba přípravy: 60 minut

Postup:

 

  1. Předehřejte troubu na 250 stupňů.
  2. Lilky omyjte vodou a vidličkou je propíchejte na všech stranách.
  3. Pečte je na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu 40 minut.
  4. Upečené lilky nechejte chvíli vychladnout a poté sloupněte spálenou slupku a lžící vnitřek vydlabejte lžící do misky. Stopky a slupku vyhoďte.
  5. Upečené lilky nakrájejte na jemno.
  6. Do misky s lilky přidejte tahini, šťávu z citrónu, sůl, pepř, utřený česnek a vše zamíchejte.
  7. Ozdobte nasekaným koriandrem, chilli, semínky granátového jablka a zakápněte olivovým olejem.
  8. Podávejte vlažné s opečenými arabskými plackami.

Naše produkty použité v receptu: