Babka s kešu máslem
Sladká veganská babka vás překvapí svojí vláčností, kterou skvěle doplňují křupavé kešu oříšky a voňavá skořice. Je vylepšenou verzí klasického chlebíčku, a i za ty dvě hodiny kynutí to stojí, věřte nám!
Těsto:
- 345 g celozrnné hladké mouky
- 125 ml mandlového mléka
- 112 g rostlinného másla (např. Alsan)
- 40 g třtinového cukru
- 10 g instantního sušeného droždí
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Náplň:
- 115 g rostlinného másla
- 150 g kešu másla
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- hrst nasekaných kešu ořechů
Postup:
- Nejprve lehce zahřejeme mléko (nesmí být horké). V míse smícháme teplé mléko s cukrem a zasypeme droždím. Přikryjeme a necháme 10 minut aktivovat droždí. Potom do těsta zapracujeme mouku, máslo v pokojové teplotě nakrájené na malé kostky, skořici a špetku soli. Těsto necháme zakryté utěrkou kynout asi hodinu na teplém místě. Pokud máte doma chladněji, dejte těsto v přikryté míse do vyhřáté (vypnuté) trouby na 50 stupňů.
- Po hodině si začněte připravovat náplň. Rozehřejte rostlinné máslo v menším hrnci na plotně a přidejte kešu máslo. Nakonec zamíchejte cukr, skořici a sůl. Směs dejte mírně zchladit do lednice.
- Nakynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na velký obdelník o tloušťce 2 mm (cca 40x20cm).
- Na rozválené těsto stěrkou rovnoměrně rozprostřete kešu náplň. Od kraje nechte po stranách asi 5-10 cm, aby vám náplň nevytekla.
- Těsto postupně rolujte do velké rolády, kterou potom podélně nařízněte na dvě poloviny. Ty rozdělejte na strany a postupně je zapleťte jako cop.
- Vymažte si vysokou formu na chlebíček olejem a vysypte hrubou mouku nebo vyložte pečícím papírem. Opatrně cukrářskou kartou, nebo placatou obracečkou přemístěte zapletenou babku do formy.
- Babku nechte ještě asi hodinu kynout zakrytou utěrkou.
- Rozehřejte troubu na 180 ° a dejte babku péct na 35 minut.
- Pokud chcete, aby byla babka po upečení opravdu vláčná a nevadí vám ji trošku přisladit, tak ve 150 ml horké vody rozmíchejte dvě lžíce cukru a jakmile vytáhnete upečenou babku z trouby, tak ji polijte cukrovou směsí. Stojí to za to!
- Babku nechte úplně vychladnout, aby s vám při krájení nedrobila.
- Podávejte ji jen tak nebo s ořechovým máslem.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Lenkou Skarupovou.


