Bezlepkové brownies s kešu máslem
Toto bezlepkové veganské brownies je šité na míru všem milovníkům čokolády. Díky přirozeně bezlepkovým vločkám, kvalitnímu kakau a kešu máslu je velmi výživné a nabízí se jako zdravější alternativa. Chuťově je však k nerozeznání od toho klasického!
Ingredience
Suroviny:
- 2 lžíce jemně pomletého lněného semínka + 5 lžic vody
- 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček, pomletých na mouku
- ¼ hrnku kakaového prášku
- ½ lžičky prášku do pečení
- ½ lžičky soli
- ¾ hrnku rostlinného mléka
- ¾ hrnku kešu másla + 2 lžíce na ozdobení
- ¾ hrnku kokosového cukru
- vanilka – vyškrábnutý lusk asi na špičku nože
- 40 g kvalitní čokolády
Postup:
- Nejprve si předehřejte troubu na 175 stupňů. V malé mističce smíchejte pomleté lněné semínko a vodu. Nechte je nabobtnat 5 minut.
- Mezitím si pomelte ovesné vločky na mouku. Ve větší míse smíchejte pomleté vločky, kakaový prášek, prášek do pečení a sůl. Promíchejte a přidejte rostlinné mléko, kešu máslo, kokosový cukr, semínka z vanilkového lusku a připravenou alternativu vejce – lněné semínko.
- Promíchejte vše metličkou, a nakonec zamíchejte nasekané kousky čokolády.
- Připravte si hlubší obdélníkovou nádobu na pečení (cca 23x28 cm) a vyložte ji pečícím papírem.
- Těsto vlijte do formy a na vršek naneste kešu máslo a špejlí jej rozmíchejte. Nakonec posypte nasekanými kousky čokolády.
- Dejte péct na 20-22 minut. Po vytažení z trouby nechte ještě 15 minut ve formě vychladnout. Poté můžete podávat.
Brownies je nejlepší ještě teplé, ale vydrží až 5 dní. Když si ho před podáváním rozehřejete na chvíli v mikrovlnce nebo v troubě, tak bude ještě o kus lepší.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Lenkou Skarupovou.