Bramborové taštičky s hruškovými povidly
Brambory, těsto, strouhanka a hrušková povidla jsou velice skromné suroviny. Vykouzlit z nich ale můžete skvělé jídlo. Díky tomuto receptu se můžete vrátit do mladých let a připomenout si chuť restované strouhanky s cukrem.
Ingredience
Ingredience:
- 600 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- 150 g krupice
- 1 vejce
- hrušková povidla
- 100 g strouhanky
- 100 g moučkového cukru
- 150 g másla
- špetka soli
Postup:
- Brambory dejte vařit na 20 minut. Po uvaření slijte vodu z hrnce, nechte brambory chvíli vychladnout a oloupejte je.
- Studené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte je s moukou, krupicí, vejcem a špetkou soli.
- Vypracujte těsto, které potom vyválejte na tenký plát. Pomocí sklenice vykrajujte kolečka o průměru cca 6 cm.
- Do středu kolečka lžičkou naneste povidla, překlopte strany k sobě a prstem nebo vidličkou kraje slepte tak, aby povidla vařením nevytekla.
- Na plotně dejte vařit velký hrnec s vodou a špetkou soli. Taštičky vkládejte do mírně vroucí vody. Vařte je zvolna cca 5 minut, dokud nevyplavou, průběžně promíchávejte vařečkou, ať se taštičky neslepí.
- Uvařené taštičky ihned dejte do mísy s troškou másla, aby se neslepily.
- Podávejte je s nasucho opečenou strouhankou smíchanou s cukrem. Přelijte rozpuštěným máslem.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Lenkou Skarupovou.