Příprava domácích croissantů vyžaduje pečlivost a trpělivost, ale výsledek rozhodně stojí za to. Tyto domácí plněné croissanty jsou lahodnou kombinací vláčného domácího těsta a jemného lískooříškového másla. Pojďte si je s námi připravit.
Náročnost: Základy v malíku
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10
Ingredience
Suroviny na 10 kousků:
Máslová část:
● 250 g studeného másla
● 50 g hladké mouky
Těsto:
● 25 g čerstvých kvasnic
● 145 ml vlažné vody
● 1 vejce o velikosti M
● 1⁄2 lžičky soli
● 1 lžíce krystalového cukru
● 325 - 340 g hladké mouky
● 3- 4 lžíce lískočokoládového másla
● 1 vejce na potření
Máslo vytáhněte z lednice a nastouhejte nahrubo. Promíchejte s moukou a vypracujte
z něj čtverec o délce strany asi 10x10 cm. Pracujte rychle, aby se vám máslo pod
rukama zbytečně neroztápělo, zároveň ale musí být obě suroviny pořádně
promíchané, aby pak v těstě nezůstávaly velké kousky másla. Nechejte 15 - 30 minut
chladit v lednici.
Kvasnice rozdrobte a zalijte vlažnou vodou. Lžící míchejte, dokud se nerozpustí.
Přidejte ostatní ingredience a zpracujte hladké těsto, mouku přisypávejte postupně,
aby těsto nebylo suché. V robotu bude těsto uhnětené asi za pět minut, ručně to bude
trvat o chvíli déle.
Bochánek těsta pořádně poprašte a podsypejte moukou a pod vlhkou utěrkou
nechejte 30 minut odležet. Během této doby stihne lepek v těstě nabobtnat a to se
stane elastičtější, navíc začne pomalu kynout.
Bochánek těsta rozválejte na kosočtverec, přičemž prostředek těsta musí zůstat
tlustější než cípy.
Do středu těsta umístěte vychlazené máslo a postupně přes něj překládejte cípy těsta,
aby bylo máslo v těstě dobře zabalené. Přebytečnou mouku oprašte, aby vrstvy držely
pohromadě.
Teď i vemte k ruce váleček a nelekejte se. Válečkem rozbouchejte těsto na obdélník o
rozměrech cca 15x30 cm. Jednoduše do těsta bouchejte celou plochou válečku, aby se
začalo zvětšovat. Pouhé rozvalování těsta tady nefunguje, vím to z vlastní zkušenosti.
Nyní těsto přeložte natřikrát jako dopis, lehce poprašte moukou a zakryjte vlhkou
utěrkou. Nechejte 15 minut chladit v lednici.
Krok s rozboucháním těsta zopakujte ještě dvakrát (celkem tedy těsto rozboucháte a
přeložíte třikrát a vždy bude ještě 15 minut odpočívat v lednici).
Hotové těsto rozválejte na plát o průměru 50x20 cm a rozkrájejte ho na 10
trojúhelníků (hezký nafocený postup najdete třeba u Kitchenette). Každý kousek
těsta naplňte lžičkou lískooříškového másla a stočte do tvaru croissantu.
Vajíčko rozšlehejte se lžící ledové vody a croissanty jím potřete. V pokojové teplotě je
nechejte kynout 30 - 40 minut, aby zvětšily svůj objem.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 stupňů.
Vykynuté croissanty ještě jednou potřete vajíčkem. Naskládejte je na dva plechy
vyložené pečicím papírem a pečte 12 minut. Poté plechy prohoďte a pečte zhruba
dalších 12 minut, dokud nebudou zlatavé. Nechejte je vychladnout a pak se do nich
pusťte, nejlépe totiž chutnají čerstvě upečené.
Sufan.cz