Šufan / Recepty / Croissanty s lísko-čokoládovým máslem

Croissanty s lísko-čokoládovým máslem

Příprava domácích croissantů vyžaduje pečlivost a trpělivost, ale výsledek rozhodně stojí za to. Tyto domácí plněné croissanty jsou lahodnou kombinací vláčného domácího těsta a jemného lískooříškového másla. Pojďte si je s námi připravit. 

Náročnost: Základy v malíku

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 10

Palm oil

Ingredience

Suroviny na 10 kousků:

Máslová část:
● 250 g studeného másla
● 50 g hladké mouky

Těsto:
● 25 g čerstvých kvasnic
● 145 ml vlažné vody
● 1 vejce o velikosti M
● 1⁄2 lžičky soli
● 1 lžíce krystalového cukru
● 325 - 340 g hladké mouky

● 3- 4 lžíce lískočokoládového másla
● 1 vejce na potření
 

Postup:

Máslo vytáhněte z lednice a nastouhejte nahrubo. Promíchejte s moukou a vypracujte
z něj čtverec o délce strany asi 10x10 cm. Pracujte rychle, aby se vám máslo pod
rukama zbytečně neroztápělo, zároveň ale musí být obě suroviny pořádně
promíchané, aby pak v těstě nezůstávaly velké kousky másla. Nechejte 15 - 30 minut
chladit v lednici.

Kvasnice rozdrobte a zalijte vlažnou vodou. Lžící míchejte, dokud se nerozpustí.
Přidejte ostatní ingredience a zpracujte hladké těsto, mouku přisypávejte postupně,
aby těsto nebylo suché. V robotu bude těsto uhnětené asi za pět minut, ručně to bude
trvat o chvíli déle.

Bochánek těsta pořádně poprašte a podsypejte moukou a pod vlhkou utěrkou
nechejte 30 minut odležet. Během této doby stihne lepek v těstě nabobtnat a to se
stane elastičtější, navíc začne pomalu kynout.

Bochánek těsta rozválejte na kosočtverec, přičemž prostředek těsta musí zůstat
tlustější než cípy.

Do středu těsta umístěte vychlazené máslo a postupně přes něj překládejte cípy těsta,
aby bylo máslo v těstě dobře zabalené. Přebytečnou mouku oprašte, aby vrstvy držely
pohromadě.

Teď i vemte k ruce váleček a nelekejte se. Válečkem rozbouchejte těsto na obdélník o
rozměrech cca 15x30 cm. Jednoduše do těsta bouchejte celou plochou válečku, aby se
začalo zvětšovat. Pouhé rozvalování těsta tady nefunguje, vím to z vlastní zkušenosti.
Nyní těsto přeložte natřikrát jako dopis, lehce poprašte moukou a zakryjte vlhkou
utěrkou. Nechejte 15 minut chladit v lednici.

Krok s rozboucháním těsta zopakujte ještě dvakrát (celkem tedy těsto rozboucháte a
přeložíte třikrát a vždy bude ještě 15 minut odpočívat v lednici).
Hotové těsto rozválejte na plát o průměru 50x20 cm a rozkrájejte ho na 10
trojúhelníků (hezký nafocený postup najdete třeba u ​Kitchenette​). Každý kousek
těsta naplňte lžičkou lískooříškového másla a stočte do tvaru croissantu.
Vajíčko rozšlehejte se lžící ledové vody a croissanty jím potřete. V pokojové teplotě je
nechejte kynout 30 - 40 minut, aby zvětšily svůj objem.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 stupňů.

Vykynuté croissanty ještě jednou potřete vajíčkem. Naskládejte je na dva plechy
vyložené pečicím papírem a pečte 12 minut. Poté plechy prohoďte a pečte zhruba
dalších 12 minut, dokud nebudou zlatavé. Nechejte je vychladnout a pak se do nich
pusťte, nejlépe totiž chutnají čerstvě upečené.

Croissanty s lísko-čokoládovým máslem

V receptu se neobejdete bez

Pokračujte s námi v tvoření

Lískooříšková bábovka

Lískooříšková bábovka

Doba přípravy: 60 min

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba: 6.45–16.00

Dokumenty

Obchodní podmínky

Reklamační řád

Zásady ochrany osobních údajů

Cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.

Nastavení cookies

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba Po-Pá:
6.45–16.00

Cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.

Nastavení cookies

Velkoobchod

Nákup

Registrace

Nakupujte pro svůj obchod
Šufan VE VELKÉM