Šufan / Recepty / Croissanty s lísko-čokoládovým máslem

Croissanty s lísko-čokoládovým máslem

Kdo by se chtěl dát na snídani plněné croissanty?

Nyní si je s námi můžete upéct. 

Náročnost: Základy v malíku

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 10

Palm oil

Ingredience

Suroviny na 10 kousků:
Máslová část
● 250 g studeného másla
● 50 g hladké mouky
Těsto:
● 25 g čerstvých kvasnic
● 145 ml vlažné vody
● 1 vejce o velikosti M
● 1⁄2 lžičky soli
● 1 lžíce krystalového cukru
● 325 - 340 g hladké mouky

● 3- 4 lžíce lískočokoládového másla
● 1 vejce na potření
 

Postup:

Máslo vytáhněte z lednice a nastouhejte nahrubo. Promíchejte s moukou a vypracujte
z něj čtverec o délce strany asi 10x10 cm. Pracujte rychle, aby se vám máslo pod
rukama zbytečně neroztápělo, zároveň ale musí být obě suroviny pořádně
promíchané, aby pak v těstě nezůstávaly velké kousky másla. Nechejte 15 - 30 minut
chladit v lednici.
Kvasnice rozdrobte a zalijte vlažnou vodou. Lžící míchejte, dokud se nerozpustí.
Přidejte ostatní ingredience a zpracujte hladké těsto, mouku přisypávejte postupně,
aby těsto nebylo suché. V robotu bude těsto uhnětené asi za pět minut, ručně to bude
trvat o chvíli déle.
Bochánek těsta pořádně poprašte a podsypejte moukou a pod vlhkou utěrkou
nechejte 30 minut odležet. Během této doby stihne lepek v těstě nabobtnat a to se
stane elastičtější, navíc začne pomalu kynout.
Bochánek těsta rozválejte na kosočtverec, přičemž prostředek těsta musí zůstat
tlustější než cípy.
Do středu těsta umístěte vychlazené máslo a postupně přes něj překládejte cípy těsta,
aby bylo máslo v těstě dobře zabalené. Přebytečnou mouku oprašte, aby vrstvy držely
pohromadě.
Teď i vemte k ruce váleček a nelekejte se. Válečkem rozbouchejte těsto na obdélník o
rozměrech cca 15x30 cm. Jednoduše do těsta bouchejte celou plochou válečku, aby se
začalo zvětšovat. Pouhé rozvalování těsta tady nefunguje, vím to z vlastní zkušenosti.
Nyní těsto přeložte natřikrát jako dopis, lehce poprašte moukou a zakryjte vlhkou
utěrkou. Nechejte 15 minut chladit v lednici.
Krok s rozboucháním těsta zopakujte ještě dvakrát (celkem tedy těsto rozboucháte a
přeložíte třikrát a vždy bude ještě 15 minut odpočívat v lednici).
Hotové těsto rozválejte na plát o průměru 50x20 cm a rozkrájejte ho na 10
trojúhelníků (hezký nafocený postup najdete třeba u ​Kitchenette​). Každý kousek
těsta naplňte lžičkou lískooříškového másla a stočte do tvaru croissantu.
Vajíčko rozšlehejte se lžící ledové vody a croissanty jím potřete. V pokojové teplotě je
nechejte kynout 30 - 40 minut, aby zvětšily svůj objem.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 stupňů.
Vykynuté croissanty ještě jednou potřete vajíčkem. Naskládejte je na dva plechy
vyložené pečicím papírem a pečte 12 minut. Poté plechy prohoďte a pečte zhruba
dalších 12 minut, dokud nebudou zlatavé. Nechejte je vychladnout a pak se do nich
pusťte, nejlépe totiž chutnají čerstvě upečené.

Croissanty s lísko-čokoládovým máslem

V receptu se neobejdete bez

Pokračujte s námi v tvoření

Lískooříšková bábovka

Lískooříšková bábovka

Doba přípravy: 60 min

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba: 6.45–16.00

Dokumenty

Obchodní podmínky

Reklamační řád

Reklamační protokol

Zásady ochrany osobních údajů

Formulář pro odstoupení od smlouvy

Cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.

Nastavení cookies

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba Po-Pá:
6.45–16.00

Cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.

Nastavení cookies

Velkoobchod

Nákup

Registrace

Nakupujte pro svůj obchod
Šufan VE VELKÉM