Poslední dobou mě pořád honí mlsná. Mám chuť na raw dobroty, na oříšky, na karamel... tak jsem to všechno spojila dohromady a vytvořila skvělou (téměř) raw verzi tyčinek Snickers. Jsou slazené jen troškou medu, sladkost zajišťují hlavně datle a při jejich pojídání vás vůbec nemusí trápit černé svědomí – jsou v nich totiž samé zdravé věci. Nejlepší část je raw karamel z datlí, arašídového másla Šufan, kokosového krému a špetky soli, toho bych se mohla ujíst.
Náročnost: Poprvé v kuchyni
Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 12
Ingredience
Korpus na 12 kousků:
Datlový karamel:
Na obalení:
Plastovou krabičku o velikosti cca 10x16 cm vyložte potravinářskou fólií. Nejprve si připravte korpus. V mixéru rozemelte mandle a kokos na jemnou mouku. Mouku přesypejte do misky, přidejte k ní kokosový olej, med a sůl a rukama vypracujte hmotu připomínající vlhký písek. Hmotu natlačte do krabičky a umístěte ji asi na 10 minut do mrazáku.
Další vrstvou je karamel. Datle zalijte vroucí vodou a nechejte je půl hodiny odstát – během této doby krásně změknou. Kokosový krém získáte tak, že necháte plechovku kokosového mléka přes noc v lednici. Ráno ji otevřete, z tekuté části si uděláte třeba smoothie a tuhou bílou část použijete do receptu. Scezené datle, arašídové máslo Šufan, kokosový krém, kokosový olej a sůl dejte do mixéru a mixujte, dokud se ze všeho nestane jednolitá pasta. Tuto datlovou pastu nalijte na vychlazený korpus, rovnoměrně posypejte arašídy a a nechejte v mrazáku alespoň tři hodiny ztuhnout. Korpus opatrně vyklopte z krabičky a ostrým nožem rozkrájejte na tyčinky o velikosti asi 2x8 cm nebo i menší.
Čokoládu s kokosovým olejem rozpusťte ve vodní lázni a namáčejte v ní jednotlivé tyčinky. Pokládejte je na talíř vyložený pečicím papírem a nechejte je ztuhnout opět v lednici. Tyčinky uchovávejte buď v lednici, kde vydrží asi týden, nebo v mrazáku, kam na ně můžete tajně chodit. Před konzumací je nechejte asi 20 minut povolit v pokojové teplotě.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Děvče u plotny.
Sufan.cz