Vaječňák by neměl chybět u žádného vánočního stolu jako přípitek! Je ideálním dárkem pro rodinu i přátele. Stačí lahev ozdobit mašličkou. Inspirujte se našim speciálním vaječňákem s pistáciovým máslem. Je ještě jemnější a lahodnější.
Náročnost: Poprvé v kuchyni
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 24
Ingredience
Ingredience:
V menším hrnci zahřejte mléko s rozříznutým luskem vanilky, ze kterého vydlabejte semínka. Přidejte špetku soli, vanilkový extrakt a kardamon. Nechte 10 minut louhovat, nenechte mléko přijít k varu.
Mezitím si nachystejte ve vodní lázni 5 žloutků a cukr. Začnete jemně šlehat do pěny. Jakmile bude pěna horká a hezky nadýchaná, tak po lžících zašlehávejte směs mléka. Vzniklou pěnu dejte do hrnce od mléka a postupně přimíchejte pistáciové máslo. Po chvíli vyjměte lusk vanilky a plod kardamomu. Do vlažné tekutiny přilijte rum podle chuti.
Vaječňák přelijte do sklenice a dejte vychladit do lednice. Nechte jej odležet aspoň den, ale nejlépe týden. Servírujte jen tak nebo darujte svým blízkým.
Tip: Chuť likéru můžete obměnit připravit si jej například i z pekanového másla.
Sufan.cz