Skleničkové recepty
Znáte skleničkové recepty? My v Šufanu jsme si je oblíbili i proto, že dokáží splnit nároky vyvážené snídaně, zároveň není jejich příprava kdovíjak náročná. Znáte skleničkové recepty? Nutriční terapeutka Tereza Havlínová pro nás sestavila 5 naprosto výtečných receptů, které přípravu kvalitní snídaně jendoznačně usnadní.
Kolik času vám skleničkové recepty zaberou?
Postup:
#1 Borůvkové overnight oats s vanilkou a mandlovým máslem
-
40 g vloček
-
80 ml mléka
-
30 g bílého jogurtu
-
10 g vanilkového proteinu
-
1 lžička chia semínek
-
špetka pravé vanilky
-
50 g borůvek
-
na ozdobení: borůvky, mandlové máslo
Všechny suroviny jednoduše smícháme v uzavíratelné sklenici s víčkem. Ideálně přes noc uložíme do lednice. Ráno stačí promíchat, ozdobit, popadnout lžičku a pustit se do snídaně. Ideální pro věčné ranní nestíhače nebo ty, co si svoji snídani rádi vezmou s sebou do práce nebo školy.
#2 Jogurt s rozvarem z lesních plodů a kokosovými hnízdy
-
100 g mraženého lesního ovoce
-
1 lžíce chia semínek
-
med nebo jiné sladidlo podle chuti
-
150 g bílého jogurtu
-
na ozdobu: kokosová hnízda s kešu
V malém kastrůlku (nebo mikrovlnce) zahřejte mražené lesní ovoce. K němu přidejte lžíci chia semínek, oslaďte podle chuti a ještě chvíli ohřejte. Měla by vám vzniknout směs konzistencí podobná řidšímu džemu. Na dno sklenice dejte ovocný rozvar, přidejte vrstvu bílého jogurtu a před podáváním ozdobte kokosovými hnízdy.
#3 Chia jogurt s jablky a granolou
-
15 g chia semínek
-
1 lžíce medu
-
50 ml vody
-
150 g bílého jogurtu
-
na ozdobu: odvařená jablka, granola, nasekané pekany
Do misky dejte chia semínka, zalijte 50 ml vody a nechte nabobtnat. Poté smíchejte s bílým jogurtem a oslaďte medem nebo jiným sladidlem. Dejte do sklenice a ozdobte vrstvou odvařených jablek, granolou a nasekanými pekany.
#4 Čokoládový termix s lískooříškovým máslem
- 125 g tvarohu z alobalu
- 100 g zakysané smetany
- 2 lžíce lískooříškového másla s čokoládou
- 1 lžička kakaa
- 1 lžíce medu
- na ozdobu: nakrájený banán, nasekané lískové ořechy
Oříškové máslo mírně zahřejte, aby mělo tekutou konzistenci. Všechny suroviny dejte do větší nádoby a vyšlehejte do hladkého krému. Dejte do skleničky, ozdobte nakrájeným banánem a nasekanými lískovými ořechy.
#5 Nepečený cheesecake s jahodami a kešu máslem
- 40 g oblíbených sušenek
- 10 g rozpuštěného másla
- 150 g tvarohu z vaničky
- 20 g krémového sýra (žervé, Lučina, Philadelphie apod.)
- 10 g vanilkového cukru
- špetka pravé vanilky
- na ozdobu: jahody, kešu máslo
Sušenky rozmixujte spolu s rozpuštěným máslem do hladka a dejte na dno sklenice. V misce vyšlehejte tvaroh s krémovým sýrem, vanilkovým cukrem a pravou vanilkou. Přidejte do sklenice k sušenkovému základu a před podáváním ozdobte nakrájenými jahodami a kešu máslem.





