Šufan / Recepty / Tradiční vánočka s mandlemi

Tradiční vánočka s mandlemi

Klasická vánočka je symbolem českých Vánoc – voňavá, měkoučká a zdobená mandlemi. S tímto receptem si doma připravíte tu nejlepší, jakou jste kdy ochutnali. Vyzkoušejte tradiční těsto plné máslové chuti, vanilky a rozinek namočených v rumu – perfektní kombinace (nejen) ke štědrovečerní snídani!

Náročnost: Základy v malíku

Doba přípravy: 200 minut

Počet porcí: 10

Palm oil
Nakoupit suroviny

Ingredience

Na přípravu vánočky:

  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky + lžička na kvásek
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru + 1 lžička na kvásek
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého vanilkového lusku
  • 2 žloutky
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • vejce na potření
  • hrst blanšírovaných mandlí

Tip: Pro extra jemnost můžete přidat i poctivou lžíci mandlového másla

Postup:

Do mističky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Zahřejte mléko, aby bylo vlažné, a třetinu přilijte k droždí s lžičkou mouky. Promíchejte a nechte kvásek 15 minut pracovat. Zbytek mléka vraťte na plotnu a přidejte kostičky másla. Zahřejte a nechte máslo rozpustit. Ujistěte se, že směs není příliš horká, a přidejte žloutky. V míse smíchejte obě mouky, cukr, muškátový oříšek a vanilkový extrakt. Přidejte kvásek a mléčně-máslovou směs. Těsto důkladně zpracovávejte 10 minut (ideálně robotem), poté zapracujte rozinky. Vytvořte bochánek, přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut. Těsto rozdělte na 9 částí, upleťte vánočku, potřete vejcem, posypte mandlemi a pečte při 170 °C 40–50 minut. Přejeme dobrou chuť! 

Autor: Martina Baťhová

Tradiční vánočka s mandlemi Tradiční vánočka s mandlemi

V receptu se neobejdete bez

Pokračujte s námi v tvoření

Pistáciový vaječný likér

Pistáciový vaječný likér

Doba přípravy: 20 minut

Kávová vosí hnízda

Kávová vosí hnízda

Doba přípravy: 20 minut

Pistáciový vaječný likér

Pistáciový vaječný likér

Doba přípravy: 20 minut

Kávová vosí hnízda

Kávová vosí hnízda

Doba přípravy: 20 minut

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba: 8:00–16:30

Dokumenty

Obchodní podmínky

Reklamační řád

Zásady ochrany osobních údajů

Cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.

Nastavení cookies

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba Po-Pá:
8:00–16:30

Cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.

Nastavení cookies

Velkoobchod

Nákup

Registrace

Nakupujte pro svůj obchod
Šufan VE VELKÉM

Vánoce