Veganské ovesné cookies
Tenhle recept je skvělý v tom, že je neskutečně variabilní. Místo mandlového másla a mouky můžete použít třeba lískooříškové nebo arašídové máslo a stejně tak nasypat do těsta mouku z jiných ořechů. Klidně přidejte i semínka, sušené ovoce, oblíbené koření, kousky čokolády, nastrouhanou pomerančovou kůru… pak ale uberte tolik gramů ovesných vloček, kolik jste přidali jiných surovin.
Na 40 kousků / 2 plechy:
- 150 g třtinového cukru
- 120 g mandlového másla
- 40 g tekutého medu nebo třtinové melasy
- 50 ml rostlinného mléka
- 150 g ovesných vloček
- 125 g hladké mouky
- 80 g mandlové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vrchovatá lžička skořice
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem. V míse vyšlehejte cukr, mandlové máslo, med a mléko dohladka.V jiné misce promíchejte suché ingredience a přisypejte je k tekuté směsi. Mixérem vše smíchejte do lepivého a kompaktního těsta. Pokud je těsto příliš husté a nedrží pohromadě, přidejte ještě lžíci mléka. Navlhčenýma rukama z těsta tvarujte kuličky o průměru 2,5 cm, lehce je zploštěte a skládejte je na plechy. Nechávejte mezi nimi rozestupy, protože se během pečení roztečou.Sušenky pečte 15 minut, dokud nejsou popraskané a zlatavé na povrchu. Delší dobu pečení nedoporučuji, byly by pak příliš suché. Nechejte je vychladnout na plechu a poté skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Sušenky vydrží až dva týdny.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Děvče u plotny.



