I když si z naší nabídky snídaňových kaší určitě vyberete, proč si někdy neupéct lahodnou pečenou kaši s čersvým ovocem vlastními silami? Tento recept pro nás připravila bývalá kreativní šéfkuchařka Ambiente a členka Forbes 30pod30 Jana Jelič. Suroviny jsou připraveny pro 6–8 strávníků.
Ingredience
Suché suroviny:
Mokré suroviny:
Smetánek:
Troubu předehřejte na 190°C. Smíchejte suché suroviny. Rozmačkejte banán vidličkou, přidejte jablko nastrouhané na hrubém struhadle, sušené meruňky pokrájené na malé kostičky, mléko a vejce. Všechny mokré suroviny dobře prošlehejte metlou nebo vidličkou. Smíchejte suché a mokré suroviny a nalijte do formy vyložené pečícím papírem tak, aby výška kaše byla asi 2 centimetry. Pečte 25 minut nebo dokud není střed zpevněný. Nechte lehce zchladnout, ale podávejte vlažné.
Na smetánek vyšlehejte smetanu s vanilkovými cukry do polotuha a pak opatrně vmíchejte tvaroh. Meruňky nakrájejte na kostičky a mandle podrťte paličkou na maso nebo nakrájejte nožem.
Servírování:
Do talíře dejte kostku pečené kaše, na ní lžíci mandlového másla, překryjte dvěmi lžícemi smetánku. Posypte meruňkami, drcenými mandlemi, lyofilizovanými malinami a meduňkou nebo levandulí. A je to!
Tip: Ovoce a koření měňte podle aktuální sezóny. Například švestky s mákem. Do kaše dejte sušené švestky, mák a perníkové koření, nahoru čerstvé švestky. Přímo do kaše můžete také před pečením opatrně vmíchat malé bobulové ovoce (borůvky, rybíz nebo maliny).
Sufan.cz