Pečená ovesná kaše s ořechy a čerstvými meruňkami a smetánkem

I když si z naší nabídky snídaňových kaší určitě vyberete, proč si někdy neupéct lahodnou pečenou kaši s čersvým ovocem vlastními silami? Tento recept pro nás připravila bývalá kreativní šéfkuchařka Ambiente a členka Forbes 30pod30 Jana Jelič. Suroviny jsou připraveny pro 6–8 strávníků. 

Suché suroviny:

  • 200 g bezlepkových ovesných vloček
  • 50 g panely
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 2 lžičky skořice
  • sůl

Mokré suroviny:

  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 zralé banány
  • 1 menší jablko
  • 100 g sušených meruněk

Smetánek:

Doba přípravy: 45 minut

Postup:

Troubu předehřejte na 190°C. Smíchejte suché suroviny. Rozmačkejte banán vidličkou, přidejte jablko nastrouhané na hrubém struhadle, sušené meruňky pokrájené na malé kostičky, mléko a vejce. Všechny mokré suroviny dobře prošlehejte metlou nebo vidličkou. Smíchejte suché a mokré suroviny a nalijte do formy vyložené pečícím papírem tak, aby výška kaše byla asi 2 centimetry. Pečte 25 minut nebo dokud není střed zpevněný. Nechte lehce zchladnout, ale podávejte vlažné.

Na smetánek vyšlehejte smetanu s vanilkovými cukry do polotuha a pak opatrně vmíchejte tvaroh. Meruňky nakrájejte na kostičky a mandle podrťte paličkou na maso nebo nakrájejte nožem. 

Servírování:

Do talíře dejte kostku pečené kaše, na ní lžíci mandlového másla, překryjte dvěmi lžícemi smetánku. Posypte meruňkami, drcenými mandlemi, lyofilizovanými malinami a meduňkou nebo levandulí. A je to!

Tip: Ovoce a koření měňte podle aktuální sezóny. Například švestky s mákem. Do kaše dejte sušené švestky, mák a perníkové koření, nahoru čerstvé švestky. Přímo do kaše můžete také před pečením opatrně vmíchat malé bobulové ovoce (borůvky, rybíz nebo maliny). 

Naše produkty použité v receptu: